O rivijeri

Dobro došli na našu rivijeru, na najjužnijem dijelu Županije Splitsko-Dalmatinske. Turistička zajednica općine Gradac obuhvaća četiri pitoreskna turistička mjesta razbacana uzduž petnaestak kilometara razvedene obalne crte: Zaostrog, Podaca, Brist i Gradac- glavno turističko i administrativno središte općine.

Jedinstven spoj planinskih reljefa i tirkiznog plavetnila koje snubi desetak kilometara šljunčanih plaža resi očuvani zeleni pojas autohtone zimzelene vegetacije. Na našoj rivijeri izgrađeno zemljište su tek oaze razbacane u zelenilu čiji miris ispunja nozdrve svakog namjernika. U podmorju izvire više planinskih ponornica ljekovitih svojstava vode. Ljekovitost voda, mora i autohtone vegetacije je obilježila i niz toponima od kojih je najpoznatija Zaostroška uvala plodnosti. Na tom lokalitetu su zabilježena i čudesna izlječenja ginekoloških smetnji...

Bogata spomenička baština sačuvana u turističkim mjestima na obali prisutna je i po planinskim zaseocima autohtone dalmatinske arhitekture, danas povezanim obilježenim pješačkim i biciklističkim stazama. Mrežu ovih turističkih staza upotpunjuju obnovljeni stari maslinici, vinogradi i stoljetne borove šume. Poseban biser naše Rivijere je pet stoljeća star Franjevački samostan sv. Marije u Zaostrogu. Vrijedne sačuvane zbirke s nizom jedinstvenih povijesnih artefakata zaokupljaju pažnju svakog namjernika, pa i sati u ovome samostanu teku kao minute. Spokoj samostanskog vrta tek je jedno od posebnih mjesta za meditaciju i opuštanje, čak i tijekom glavne turističke sezone, kada se posljednjih godina uvijek traži krevet više. No ono što ni turoperatorima nije dovoljno poznato su podaci o temperaturi mora koje je uzduž naše Rivijere pogodno za kupanje gotovo 6 mjeseci. Da li ste znali da je broj sunčanih dana godišnje na rivijeri kao i u Hvaru?

Smještaj možete potražiti u hotelima, kampovima i privatnim apartmanima čija su poveznica ljubazni domaćini. Svi mi živimo s našim gostima. Zbog Vas organiziramo i različite manifestacije od lipnja do rujna. Da li Vam je poznato da je prvi izbor za miss na prostoru Republike Hrvatske održan upravo na našoj rivijeri, davne 1925. godine?

S željom da Vaš odmor učinimo još zanimljivijim, te Vam sadržajima damo razloge i za posjet u predsezoni i posezoni naši turistički subjekti nude desetine različitih izleta i incentive tura od delte Neretve, preko Dubrovnika, Trogira, Splita, do ljekovitih blata na poluotoku Pelješcu, posjete odabranim vinskim podrumima na Pelješcu i Hvaru, a i Međugorje je tek šezdesetak kilometara udaljeno. Šetnje planinskim stazama, do mnogih spilja u kojima su po legendi nekada živjele vile nezaboravan su doživljaj. I dalje sve do uzvisina na kojima su nekadašnji ratnici drevne Paganije meditirali promatrajući nezaboravan zalazak sunca. Netko je rekao da je na ovoj rivijeri najljepši zalazak sunca na Jadranu….. Gastronomska ponuda s ovog prostora korijene vuče iz nekih prošlih epoha, a ekološki proizvedene namirnice daju našim jelima jedinstvenu aromu izgubljenog vremena.

Želimo da provedete nezaboravan i sadržajem ispunjen odmor na našoj rivijeri i prepoznate je kao svoju, na onaj isti način na koji svi mi, Vaši domaćini, Vas prepoznajemo kao naše.

Čekamo Vas.


Direktorica TZO Gradac, Jelena Mateljak

i

načelnik općine Gradac, Matko Burić