Legenda o Kačićima

Prvi Kačići su nakon dolaska na prostor današnje TZ Gradac sazidali kaštel. Bili su i brodograditelji, te su ubrzo oformili malu flotu brzih brodova kojima su gusarili u širem akvatoriju. Pleme Kačića je ostavilo krvave tragove u Ugarskoj, odakle su došli, pa je radi osvete za njima došlo pleme Zagara. Napali su, opljačkali i zapalili naselje dok su Kačići bili u gusarskom pohodu. Žene, djecu i starce su zarobili i otplovili za Bašku Vodu. Dok su Zagari pijančili na plaži u Baškoj Vodi osveta Kačića je bila momentalna. Napali su ih s kopna i mora, zaplijenili brodovlje, te oslobodili zarobljene članove obitelji.

Borbe s Turcima

1500. godine, nakon turskih osvajanja po hercegovini, pljačkaške horde su nadirale i prema moru. Putem se sijao strah odsječenim i na kolac nabijenim glavama. Žene, starci i djeca s prostora današnje TZ Gradac su se morem prebacivali na okolne otoke, a hrabri sinovi, potomci današnjih stanovnika su turske pljačkaše dočekivali u zasjedama po klancima u brdima. Nakon munjevitih napada skrivali su se po spiljama u kojima su imali dovoljno vode i hrane. Radi obrane od turaka izgrađeno je i utvrđeno naselje Lavčanj s velikom obrambenom kulom, odakle se Turcima priječio izlaz na more. Veliki bosanski vezir je podigao vojsku od 40 000 ljudi i krenuo prema prostoru današnje TZ Gradac. Udruženi Primorci i Mlečani su pobijedili...

Krajobrazni fenomeni

Jedinstveni koloriti planinskih panorama prelijevaju se u zeleno - modre nijanse crnogoričnih šuma u priobalju i bistrog mora visoke prozirnosti. Zaronite u tajnovitost podmorja TZ Gradac, a nakon toga se zaputite uređenim pješačkim stazama put vidikovaca na planinskim masivima u kojima se kriju stotinje spilja i vrtača. Planinski masivi Biokova koji se pružaju nad našim prostorom su svjetski fenomen po broju i ukupnoj duljini i dubini spilja, jama i drugih kraških fenomena. 

Uzduž 16 kilometara obale TZ Gradac razasuto je 36 prirodnih šljunčanih plaža. Ukupna duljina šljunčanih plaža rivijere mjeri desetak kilometara, od kojih je 7 kilometara plaža u samim turističkim mjestima. Stotinjak tisuća četvornih metara šljunčanih plaža kroz naša 4 mjesta i tijekom glavne turističke sezone gostima osigurava dovoljno prostora za intimu, pa je na ovoj rivijeri i nudizam tradicionalan. Plaže su svima na svega par minuta hoda od kampa, hotela, apartmana...

Antički ostaci

Prostor TZ Gradac je bio naseljen u rimsko doba, o čemu svjedoče brojni antički spomenici, kao na primjer reljef boga Mitre i nadgrobni spomenik Aurelia Veturia u zbirci samostana u Zaostrogu.

Mikroklimatske karakteristike

Područje TZ Gradac karakterizira cjelogodišnja ugodna klima, te je po broju sunčanih sati godišnje, uz Hvar, u vrhu na čitavom akvatoriju Jadrana. More je temperaturom pogodno za kupanje 190 dana godišnje. Analize čistoće mora rangiraju akvatorij TZ Gradac najvišom ocjenom.

Osobita ljekovitost morske vode na Rivijeri Gradac u periodu travanj-lipanj

Sačuvani su novinski članci u kojima na ljekovitost morske vode u ovome akvatoriju zbog specifične mješavine s planinskim ponornicama i potocima koji se tu ulijevaju u more ukazuju ginekolozi iz Sarajeva. Oni su organizirano dovodili ovamo pacijentice u periodima predsezone, kada se sastav morske vode pokazao najkorisnijim za ublažavanje mnogih ginekoloških tegoba. Mnoge pacijentice, s problemom začeća, su nakon redovitih mjesečnih kupki zatrudnjele i rodile. Mnoga takva djeca TZ Gradac su i danas redoviti gosti... Ljekovitost mora na našem području se potvrdila i kod različitih reumatskih oboljenja.

Vrijedni tragovi kršćanstva na prostoru Rivijere Gradac

Područje TZ Gradac je povijesnim poveznicama sastavnicom svega u okruženju. Tragovi kršćanstva vode put Veprica i Međugorja, a tragovi povijesti daleko u prošlost. Samostan u Zaostrogu je najstariji očuvani samostan na prostoru čitave Splitsko-dalmatinske županije. Mnoštvo vrijednih eksponata u muzeju samostana dopunjuje biblioteka s fundusom s više od 20 000 starih knjiga, te jedinstven botanički vrt. U starom naselju iznad Zaostroga su tri crkve, stara gotička crkva Sv. Barbare, crkvica Sv. Roka iz 17. stoljeća, te novija crkva Sv. Barbare iz 1872. godine.

Biciklističke staze danas vode do brdskih vidikovaca

U brdskim masivima iznad TZ Gradac uređene su biciklističke staze. Ruta vodi preko mnogih atraktivnih vidikovaca.

Smještajni kapaciteti

Područje TZ Gradac nudi smještajne kapacitete za sve kategorije turista: živopisni kampovi, hoteli tradicionalnog tipa sa različitim sadržajima za goste, ugodni i mirni mali obiteljski hoteli s jedinstvenom gastronomskom ponudom, aparthoteli na izoliranim lokacijama, apartmani s različitim sadržajima...

Prijestolnica drevne Paganije

Bizantski car Konstantin Porfirogenet zabilježio je utvrdu Ostrog (po kojoj je Zaostrog dobio i ime: za-Ostrog), pod brdom Viter, kao glavni grad hrvatske države Paganije. Paganiju su osnovali Neretvani, a na vrhuncu moći (9. i 10.st.), prostirala se od rijeke Cetine na zapadu, do rijeke Neretve na istoku. Sjeverna granica Paganije se protezala visovima Ljubuče, Vrana i Čvrsnice. Paganiji su pripadali i poluotok Pelješac, otoci Brač, Hvar, Korčula i Mljet. Za lijepa, sunčana, vremena s Vitera nad Ostrogom se, moglo vidjeti čitavu Paganiju. Danas tim vidikovcima s fotoaparatima streme mnogi penjači i planinari.

Kulturno povijesna baština Austro Ugarske u Zaostrogu

U periodu vladavine Austro Ugarske u Zaostrogu je izgrađen kameni pristan, te je reguliran tok seoske bujice. U to doba ovo je pored pristana u Makarskoj bilo jedino mjesto gdje su pristajali trgovački brodovi na široj rivijeri. Čvrsta struktura pristana je izdržala i snažan potres 1962. godine. Seoska bujica je u biti korito oblikovano od kamenih blokova kojim brdski potok teče do mora. Pristan i seoska bujica su zaštićeni kulturno povijesni spomenici. 

Jedino mjesto na svijetu u kome sunce tijekom istog jutra izlazi 2 puta

Zaostrog je jedino mjesto na svijetu gdje sunce u jednom periodu godine izlazi dva puta tijekom istog jutra. Sunce se prvi put ukaže pod brdom Viter, nakon čega zamakne za sure stijene na dvadesetak minuta, te slijedi ponovni izlazak sunca. Ovaj fenomen je jedinstven svjetski fenomen koji trebate zabilježiti snimkom.....

Legenda o Teutinoj ljekovitoj uvali u Zaostrogu

Lokalno stanovništvo prenosi s koljena na koljeno mnoga svjedočanstva o ljekovitom terapeutskom djelovanju mora u akvatoriju TZ Gradac. Jedna legenda je posebice vezana uz lučicu u Zaostrogu. Tu je često dolazila na kupanje i kraljica Teuta u periodu kada je boravila na prostoru današnjeg Sućurja. Prema legendi kupke u toj lučici doprinijele su njenom čuvenom libidu i ginekološkom zdravlju usprkos burnom seksualnom životu...